Raportul Launch Romania „The State of Romanian-born Early Stage Startups 2024”

Launch Romania powered by BCR, în colaborare cu Google și partenerul fondator How to Web, a lansat raportul „The State of Romanian-Born Early Stage Startups 2024” ajuns la cea de-a 3-a ediție.


Anul acesta, raportul reprezintă o analiză detaliată a evoluției fondatorilor de startup-uri early-stage din România, dezvăluind o perspectivă completă asupra stadiului actual al acestora. Elementul definitoriu al raportului este că, pe lângă creșterea numerică a startup-urilor în faza incipientă, există și o creștere în ceea ce privește fondarea celui de al doilea startup – 53% dintre fondatori sunt la cel puțin al doilea startup fondat.

„Începând din acest an, intrăm într-o nouă etapă cu Launch Romania – uniting the next generation of groundbreakers. Prin aceasta, ne referim la promovarea culturii antreprenoriale în pilonii-cheie ai viitorului dezvoltării României – studenți, cercetători și fondatori. Pentru a completa peisajul cunoștințelor și resurselor dedicate progresului peisajului de inovație al României, publicăm cea mai recentă ediție a raportului nostru anual – The State of Romanian-born Early Stage Startups – un element de referință pentru ecosistemul național și pentru cei interesați, pe care îl puteți consulta aici. Astfel de mișcări pot avea loc doar în cadrul unui proiect comunitar precum Launch Romania, powered by BCR, în colaborare cu Google și partenerul fondator How to Web”, a declarat Andrei Cojan, Head of Community, Launch Romania.

Potrivit datelor prezentate, doar 13,3% din startup-urile românești se concentrează exclusiv pe piața locală, restul extinzându-și activitățile la nivel european sau global. Sectoarele preferate de antreprenori pentru lansarea unui startup de tehnologie includ e-commerce-ul (9,5%), educația (14,3%) și sănătatea (12,7%).

„Am simțit cu toții nevoia să explorăm în profunzime realitatea startup-urilor early stage născute în România. De ce? Pentru că acum, mai mult ca oricând, este important să fim conectați la ceea ce au de spus fondatorii, în scopul de a înțelege problemele și provocările cu care se confruntă și, astfel, să facem tot posibilul pentru a-i sprijini mai bine în eforturile lor încă de la început și, implicit, pentru a crește șansele de a construi inovație”, a declarat Ionuț Stanimir, Director of Marketing and Communication, BCR.

Raportul evidențiază, de asemenea, reziliența și perseverența fondatorilor români, care reușesc să dezvolte și alte aspecte ale startup-ului, de la creșterea veniturilor la îmbunătățirea vânzărilor sau creșterea numărului de angajați. De exemplu, numărul total de angajați în startup-uri a crescut cu 9,4% față de anul precedent.

„Startup-urile early stage născute în România și ecosistemul de startup-uri reprezintă unul dintre principalii catalizatori ai inovației, având un impact semnificativ asupra creșterii economice a României. Misiunea Google este să sprijine startup-urile locale furnizând tehnologii avansate, know-how și resurse necesare pentru a crește și a se extinde la nivel global. Având alături parteneri de drum precum Launch Romania, creăm astfel un spațiu adecvat pentru fondatorii români de startup-uri early stage să se dezvolte”, a transmis Silvia Carasel, Marketing Project Manager, Google.

În concluzie, raportul „The State of Romanian-Born Early-Stage Startups – 2024” nu numai că oferă o privire asupra prezentului, ci conturează și un viitor promițător în lumea startup-urilor, servind ca sursă de inspirație pentru viitoarea generație de antreprenori. Acesta subliniază evoluția fondatorilor de startup-uri din România și încurajează să privim cu entuziasm asupra peisajului antreprenorial românesc.

Raportul „The State of Romanian-Born Early-Stage Startups – 2024” este disponibil pe site-ul oficial al Launch Romania.


Despre Launch Romania

Despre Launch Romania

Launch România este o inițiativă dedicată stimulării industriei de tech și a culturii antreprenoriale în România. Scopul său este să contribuie activ și pe termen lung la dezvoltarea  peisajului antreprenorial românesc. De-a lungul anilor, Launch Romania a monitorizat cu atenție peisajul startup-urilor early-stage din țară și a prezentat-o sub forma unui raport.


Aici poți vedea raportul în întregime: Raportul Launch Romania.


Inapoi la blog

Articole recente

Launch Health Tech Ed. 2

Launch Health Tech brings together the CEE Health Tech ecosystem, on October 3rd, in Bucharest

Press Release, September 13, 2023 After a successful first edition organised in May 2023, Launch […]

Citeste mai mult

5 must-have pentru un MVP de succes

Ai o idee de business. Una în care crezi mult. Bun, bun, dar întrebarea e […]

Citeste mai mult

Cum a fost în cadrul primei ediții Launch Health Tech | Mai 18, 2023 | Bucuresti, Apollo 111

Comunicat de presă, 19 mai 2023 Două noi proiecte românești în industria de tehnologie pentru […]

Citeste mai mult

Deschidem verticala de health prin Launch Health Tech | Ed. 1, Mai 18, 2023 | Bucuresti, Apollo 111

Comunicat de presă, 3 mai 2023 Launch Health Tech, primul eveniment dintr-o serie dedicată ecosistemului […]

Citeste mai mult

Launch Annual Report 2023: The State of Romanian-born Early Stage Startups

issued by Launch Community, an initiative of How to Web | Google for Startups | […]

Citeste mai mult

Launch Community Evenings #5 Bucharest are loc pe 20 septembrie, la Club Expirat

Scena locală de startup-uri, tehnologie și inovație se întâlnește pe 20 septembrie, înainte de How […]

Citeste mai mult

Scorul BRICE. Cum să prioritizezi

Scorul BRICE (găsești aici un template de framework) îți oferă un mod consistent de-a evalua, într-un mod obiectiv, viitoare sau potențiale dezvoltări de produs.

Citeste mai mult

Launch Community Report 2021

Citeste mai mult

Pirate Metrics: AARRR

Pirate metrics este printre cel mai cunoscut set de metrici și acronimul vine de la: Acquisition, Activation, Retention, Referral, Revenue.

Citeste mai mult

Lean Canvas

Lean Canvas răspunde unei nevoi cheie pentru startup-ul tău: aceea de documentare a planului pe care îl ai pentru acesta și, mai mult decât atât, te ajută să identifici asumpțiile majore pe care le ai.

Citeste mai mult

Cum să îți poziționezi produsul

Pe lângă energie și entuziasm, într-un startup tech ai nevoie de un set de instrumente care să te ajute să dezvolți un produs de succes.

Citeste mai mult

How to Web, co-organizator al Launch

Launch, comunitatea fondatorilor de startups este o inițiativă a How to Web, Google for Startups, […]

Citeste mai mult

Produs la Control: ce face un product marketer | Georgia Diaconescu | S2.Ep.9 – LaunchPod Articles

Rolul Crucial al Product Marketer-ului și al Product Manager-ului într-un Startup Înțelegerea pieței și a […]

Citeste mai mult

Câștigătorii Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

Echipa care va inova chirurgia câștigă Laser Valley Innovation Bootcamp 2024! București, 17 iunie 2024 […]

Citeste mai mult

Primește newsletter Launch

Logo Twitter Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube