Cum definești competiția

Ca fondator te interesează, în primul rând, ca startup-ul tău să nu moară. Pe măsură ce reușești asta, trebuie să știi totuși și încotro te îndrepți – care este obiectivul final, dar și care este următorul milestone și dacă este aliniat la obiectivul final. Trebuie să înțelegi cum se poziționează produsul tău în piață, în raport cu competiția, iar asta îți va da și o aproximație a valorii potențiale a companiei.

Obiectivul nr. 1 pentru startup-ul: reușita

Pentru ca startup-ul tău să reușească, inițial trebuie să ai grijă ca acesta să nu moară. Așa cum spune Ash Maurya în cartea sa, Running Lean, ”un startup este un experiment.” Așadar tu, ca fondator, ai rolul de a experimenta, de a testa ipoteze de business, asumpții despre piață și produs și de a itera care este ”value proposition-ul” produsului tău. Odată ce reușești să te menții pe piață, următoarea țintă ar trebui să fie succesul, iar pentru asta trebuie să scalezi.

Maparea competiției

Este absolut necesar să mapezi competiția pentru produsul tău. Acest exercițiu te ajută să-ți clarifici diferențiatorul și, cu acesta în minte, să continui să construiești produsul. Orice produs dezvolți, e aproape imposibil să nu ai competiție. Pentru a putea să-i faci față, e important să gândești toate tipurile de competiție care pot apărea:

  • Competiția directă – Aici intră produse din aceeași categorie, care rezolvă similar aceeași problemă, pentru același segment de clienți. De ex: Monday și Asana, pentru management de task-uri.
  • Competiția prin substituenți – Produse din categorii diferite, care rezolvă aceeași problemă, pentru același segment de clienți. De exemplu, Trello și Google Spreadsheets.
  • Competiția potențială – Aici vorbim de competitori cu produse verticale adiacente, care pot face foarte ușor un produs ca al tău. 
  • ”Do nothing” – O bună parte dintre clienții tăi nu fac nimic pentru a-și rezolva problema, asta însemnând că poate problema nu este atât de importantă pentru ei.

E neapărat nevoie să ai în vedere competiția, piața pe care o adresezi și valoarea companiei atunci când ai atins potențialul maxim. Încearcă, deci, să incluzi în lista ta orice produs care poate apărea într-o discuție cu potențiali clienți sau investitori, pentru a fi mereu cu un pas înainte. Află mai multe din episodul nostru de YouTube.

Inapoi la blog

Articole recente

Launch Community Evenings #5 Bucharest are loc pe 20 septembrie, la Club Expirat

Scena locală de startup-uri, tehnologie și inovație se întâlnește pe 20 septembrie, înainte de How […]

Citeste mai mult

Scorul BRICE. Cum să prioritizezi

Scorul BRICE (găsești aici un template de framework) îți oferă un mod consistent de-a evalua, într-un mod obiectiv, viitoare sau potențiale dezvoltări de produs.

Citeste mai mult

Launch Community Report 2021

Citeste mai mult

Pirate Metrics: AARRR

Pirate metrics este printre cel mai cunoscut set de metrici și acronimul vine de la: Acquisition, Activation, Retention, Referral, Revenue.

Citeste mai mult

Lean Canvas

Lean Canvas răspunde unei nevoi cheie pentru startup-ul tău: aceea de documentare a planului pe care îl ai pentru acesta și, mai mult decât atât, te ajută să identifici asumpțiile majore pe care le ai.

Citeste mai mult

Cum să îți poziționezi produsul

Pe lângă energie și entuziasm, într-un startup tech ai nevoie de un set de instrumente care să te ajute să dezvolți un produs de succes.

Citeste mai mult

How to Web, co-organizator al Launch

Launch, comunitatea fondatorilor de startups este o inițiativă a How to Web, Google for Startups, […]

Citeste mai mult

Bullseye – cum găsești canalele de distribuție

Știi care este una dintre principalele cauze de eșec într-un startup? În afară de situația în care construiești un produs inutil. Ei bine, e lipsa unui canal de distribuție care să funcționeze.

Citeste mai mult

Primește newsletter Launch

Logo Twitter Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube